Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2010 18:07 - Коса
Автор: culture Категория: Лични дневници   
Прочетен: 7125 Коментари: 3 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg



image


image


image


Трихолозите твърдят, че само 20% от жените имат здрава „растителност” на главата си.
Останалите в една или друга степен трябва да полагат грижи за нея. Ето няколко полезни съвета, които можете да прилагате целогодишно.

ТЪНКИТЕ КОСИ повече от останалите са склонни към окапване. Освен това при собственичките на тънки коси броят на фоликулите по главата са повече, съответно са повече и мастните жлези. Така се обяснява фактът, че тънките коси по-бързо стават “тежки” и прическите мигновено губят формата си.

Професионалистите съветват:
За всекидневна грижа ви е необходим шампоан за придаване на обем. Освен него редовно ползвайте шампоан с фитодобавки, каквито са женшенът и зеленият чай. Те оказват укрепващо въздействие върху луковиците на космите. Трябва обаче да нанасяте малко количество от шампоана и внимателно да го отмивате. Като завършващ етап обикновено се използва средство за изплакване, но тънките коси стават тежки от него и се лишават от обем, затова го използвайте от време на време или го заменете с газирана минерална вода.

Маска за укрепване на космените луковици
Най-щадящи и ефективни са маските с глина. За тънките коси подходяща е синята. Тя дезинфекцира и почиства кожата на главата, активизира кръвообращението и усилва процеса на обмяна в кожните клетки, което способства за укрепване на косъма. Разредете я по начина, посочен в инструкцията. Оптималната консистенция е гъста сметана. Нанесете приготвената смес върху влажната коса и я оставете за 15 минути, след което масажирайте леко главата и постепенно отмийте маската с вода.
Периодичност: 1-2 пъти на 10 дни.

Маска за обем на косата
Суха мая (едно пакетче) се смесват с топло мляко (половин чаша) и се оставят на топло за 15 минути. След това се добавят 2 супени лъжици растително масло и 1-2 яйца (в зависимост от дължината на косата). Нанесете маската върху косата, покрийте главата си с найлон, а отгоре с хавлиена кърпа. Стойте така час-два.
Периодичност: веднъж на две седмици.

ДЪЛГИТЕ КОСИ по-бързо от останалите изсъхват, стават чупливи и лишени от блясък. Това е свързано с факта, че секретът на мастните жлези смазва и защитава косите, препятства изпарението на влагата, но само на 15 сантиметра от дължината им, защото за повече не им достигат силите.

Професионалистите съветват:
Преди да започнете миенето на косата, запомнете едно правило – нанасянето на шампоана трябва да става само върху самата кожа на главата, пяната ще бъде достатъчна да измие косите до края. При грижата за дългите коси много важен е балсамът. Той трябва да се разнася по цялата дължина на косата, за да се предотврати оплитането й и за да може да я овлажни добре. За да възвърнете блясъка на косата си, периодично я мийте с отвари от жълт кантарион, коприва, смес от лайка и градински чай. Оптималната пропорция е 2 супени лъжици ситно нарязани билки на половин литър вряла вода. Кипнете отново сместа и я оставете да престои не по-малко от час. След това добавете половин чаша вряла вода. Пръскайте косата си с тази настойка.

Възстановяваща маска
1 яйце, 2 супени лъжици растително масло (бадемово, рициново, кокосово, сусамено, маслиново или слънчогледово) и 1 лъжица мед. Смесете съставките и добре ги разбийте. Нанесете сместа върху косата, покрийте главата си с найлон и топла хавлиена кърпа. Останете така 10-15 минути. След това се измийте с топла вода. Косата става по-мека и обемна и по-лесно се поддава на обработка при правене на прически.
Периодичност: веднъж на 10 дни.
Като алтернатива на маската можем да ви препоръчаме гореща парна баня. Тази процедура придава на косите жизненост, сила и блясък. Загрейте каквото и да е растително масло (много добър ефект има маслото от репей), но така, че да не пари. Втрийте го в кожата на главата и в косата, увийте главата си с влажна кърпа и стойте така два часа. След това се измийте с шампоан.

ЧУПЛИВИТЕ КОСИ са с най-уязвимата структура, отличават се с грапавина на повърхностния слой, в следствие на което по-зле от другите задържат влагата, по-лесно се изсушават и затова се нуждаят от специални грижи.

Професионалистите съветват:
Когато избирате шампоан, внимателно проучете съдържанието му. Той трябва да съдържа екстракт от кокосово масло, масло от жожоба или сладник, извлек от цвят на метличина, бял лотос, хамамелис. Завършващ етап от грижата за такъв тип коса е нанасянето на балсам. Той прави нещо като “кръпки” върху увредените отвън косми, заглажда ги и им осигурява допълнително подхранване.
За да се избавите от прекалената сухост на косата, също трябва да я изплаквате със смес, приготвена по следния начин:4 супени лъжици листа от бреза залейте с 300 мл вряла вода и ги оставете така 2 часа, след което ги прецедете. Изплакнете корените на чистата коса и с кръгови движения на пръстите втрийте настойката в кожата на главата. Не трябва да се миете след това.
Периодичност: след всяко миене на косата в продължение на един месец.

Овлажняваща маска
Смесете добре 1 жълтък със слънчогледово масло или зехтин, мед, къна на прах, коняк – по 1 лъжичка от всяка съставка. Нанесете сместа върху чистата влажна коса, сложете си полиетиленова шапчица и увийте главата и с хавлиена кърпа. След 20 минути измийте косата.
Периодичност: веднъж на 10 дни.

Енциклопедия на заблужденията

Казват, че...


...Добрите шампоани дават блясък и сила на косата

Каква е истината? Косата е индикатор на здравето. Медиците изтъкват, че човек, който страда от някакво хронично заболяване, не може да се похвали с разкошна грива. Мнението, че косата може да се възстанови само ако се изплаква или в кожата на главата се втрива нещо, не е повече от мит. Много шампоани ни обещават "блясък и сила на здрави коси". Действието на повечето такива шампоани се основава на това, че те образуват на повърхността на космите много тънък слой. В резултат на това косите временно стават по-дебели, по-меки и блестят красиво. Но това няма отношение към тяхното здраве.

...Типът на косата не може да се промени с времето

Каква е истината? Може - за някои за съжаление, за други - за щастие. Обикновено типът на косата се променя от по-мазна към по-суха, макар че се случва и обратното. Косата става по-мазна поради стрес, който предизвиква повишена активност на мастните жлези, а по-суха - от напредването на възрастта и химическата агресия /боядисване или къдрене/.

...Копринените калъфки предотвратяват появата на бръчки по време на сън

Каква е истината? Съставът на спалното бельо изобщо не е най-важен в това отношение. За да предотвратите образуването на бръчки, лягайте да спите не на една страна, а по гръб, поставяйки под врата си специална цилиндрична възглавничка за отпускане на мускулите.

...След избелване на зъбите повече грижи за цвета им не са необходими

Каква е истината? Грижи все пак са необходими. Първо, трябва да се пуши по-рядко. Второ, да се пият по-малко черен чай и кафе. Трето, редовно да се почиства зъбният камък и да се подменят потъмнелите пломби. И не забравяйте, че емайлът, макар и най-твърдата тъкан в човешкия организъм, все пак е податлив на много оцветяващи вещества, които се съдържат в червеното вино, шоколада, горчицата, кетчупа, соевия сос, цвеклото, тъмното грозде и цветните "боядисаните" напитки. И, естествено, не забравяйте да чистите зъбите си с балсами и течности за изплакване.


Тагове:   коса,   маска,


Гласувай:
17



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mimayordanova - Хубава статия. Благодаря.
20.11.2010 18:41
Хубава статия. Благодаря.
цитирай
2. culture - Благодаря и аз!
21.11.2010 10:15
Благодаря и аз!
цитирай
3. verona - Полезен постинг. Тези неща трябва ...
21.11.2010 16:58
Полезен постинг. Тези неща трябва да се знаят.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: culture
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95679
Постинги: 9
Коментари: 87
Гласове: 1072
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930